Vilken spindel

Spindelnätet

               

Ett svenskt araknologiskt nätverk

Större husspindel (Eratigena atrica) är vanlig inomhus. Trots storleken är den ofarlig och fredlig. Husspindlar gör stora platta nät med ett bo format som en tratt där spindeln tillbringar sin mesta tid, undantaget är vuxna hanar vilka på sensommaren och hösten ger sig ut på vandring för att hitta honor. Det är också oftast då man får syn på dem. Jag får VÄLDIGT mycket mer frågor om husspindlar på sensommaren/hösten än hela resten av året sammantaget...

Det finns även en mindre husspindel (Tegenaria domestica), den är utseendemässigt väldigt lik den större men blir inte riktigt lika stor. Mindre husspindel är lite mindre vanlig än större i stora delar av landet. Dess livshistoria är inte kopplad till årstider, utan man kan hitta vuxna individer året om. 

Fettspindel (Steatoda bipunctata) trivs både i och utanför våra bostäder där den är bra på att jaga andra småkryp. Spindeln kan variera mycket i färg och teckning, från rödbrun till nästan helsvart, med mer eller mindre tydliga ljusa teckningar på bakkroppen. Mörka exemplar med otydlig eller helt obefintlig ljus teckning misstas ibland felaktigt för svarta änkor -  men tror man att man hittat en sådan i Sverige är det nästan alltid frågan om en ofarlig fettspindel! Fettspindeln gör ett trassligt nät, gärna i ett undanskymt hörn någonstans. Inomhus hittar man dem ofta i t.ex. fönsterkarmen.

Större dallerspindel (Pholcus phalangioides) är en spindel som ganska nyligen invandrat till Sverige och är på spridning norrut. Namnet har den fått för att den skakar våldsamt på sig och sitt nät om den blir störd. Dallerspindeln är kapabel att ta stora byten för sin storlek, t.ex. husspindlar, men för människor är den helt ofarlig. Nätet är stort och består av ett enda virrvarr av trådar.


Vilken spindel?


Har du hittat en spindel som du vill veta vad det är? Var den stor och svart? Luden och läskig? Vild och vacker? Här finns beskrivningar av några av de spindlar som man ofta stöter på i och runt hus och trädgårdar (de är inte så många, men ändå).


Hittar du inte just din spindel här (vi har ca 735 arter och här finns bara några stycken) - besök istället Facebookgruppen Spindelnätet! Här finns gott om spindelkunskap, och man får oftast snabbt svar på sina frågor. Lägg gärna upp en bild på din spindel där!Spindelnätet

Korsspindel (Araneus diadematus) är en vanlig spindel i trädgårdar och runt hus. Den varierar mycket i färg och kan ha alla tänkbara bruna och rödbruna nyanser, eller vara beige, grå, orange eller nästan röd, men har alltid ett vitt kors på ryggen - är man osäker på om korset verkligen är ett kors ska man överväga något annat än korsspindel. Korsspindeln gör ett prydligt och tätt vävt hjulnät.

Större skuggspindel (Nuctenea umbratica) är  vanlig i trädgårdar och runt hus. Den är mörk, oftast svart eller mörkt brun, med få teckningar. Den har lite tillplattad bakkropp med grunda fördjupningar i. Skuggspindeln är utpräglat nattaktiv och ses sällan förrän det blivit helt mörkt ute. Den gör ett ganska glest vävt hjulnät, som jämfört med t.ex. korsspindelns ger ett lite slarvigt intryck.