Boktips

Tidskrifter


Om man vill ha en tidning om spindlar i brevlådan, vad ska man prenumerera på då? Tyvärr finns ingen tidskrift bara och enbart om spindlar, med undantag för vissa strikt vetenskapliga tidskrifter (mer om dessa nedan), men här är är några tips på trevliga svenska tidskrifter som behandlar bland annat spindlar:


Entomologisk tidskrift ges ut av Sveriges Entomologiska Förening med fyra nummer per år. Nivån är ganska vetenskaplig och fokus är på insekter, även om andra småkryp också förekommer.


Yrfän ges också ut av Sveriges Entomologiska Förening, med fyra nummer per år. Yrfän är en populärvetenskaplig tidskrift om insekter och andra småkryp. Även här ligger huvudfokus på insekter, men anda småkrypsgrupper finns också representerade och i synnerhet då spindlar.


Fauna&Flora ges ut av Artdatabanken och kommer ut med fyra nummer per år. Detta är en bredare populärvetenskaplig tidskrift med fokus på Sveriges växt- och djurvärld i stort. Därmed är det kanske inte en tidskrift för den som verkligen enbart är småkrypsintresserad, men småkrypen finns där absolut.




Vetenskapliga tidskrifter om spindlar och andra spindeldjur finns det en lista över här. Men har man ett brett spindelintresse och vill läsa vetenskapligt om spindlar rekommenderar jag nog att man hellre letar artiklar inom precis det man är intresserad av i alla tillgängliga tidskrifter än bara läser i vissa specifika tidskrifter. Detta för att många artiklar om spindlar publiceras i bredare tidskrifter som inte är fokuserade på en specifik djurgrupp, samtidigt som de tidskrifter som handlar specifikt om de här djuren ofta är ganska snäva i sitt vetenskapliga utbud (kanske handlar enbart taxonomi och systematik). Så vill man ha information som spänner lite bredare över olika aspekter av djurens biologi bör man leta i betydligt fler tidskrifter än de som finns i den här listan. Det gäller i synnerhet om du är intresserad av sådant som ekologi snarare än t.ex. systematik och taxonomi.

Spindelnätet

               

Ett svenskt araknologiskt nätverk

Svensk checklista

Den i mitt tycke bästa checklista för svenska spindlar som finns just nu är den lista över svenska spindelnamn som sammanställts vid Artdatabanken. Här finns även listor för lockespindlar och klokrypare (och många andra grupper):


Artdatabankens namnlistor




Boktips


Här hittar du både tips på bestämningslitteratur för svenska spindlar och andra spindeldjur, och tips på annan spindellitteratur. Än så länge omfattar listan främst bestämningslitteratur, men jag lovar att det ska bli mer av annat också!


Har du frågor om böckerna här, eller tycker du att något saknas på listan? Ta gärna upp det i Facebookgruppen Spindelnätet i så fall!


Spindelnätet

Bestämningslitteratur för svenska spindlar och andra spindeldjur (de nyaste böckerna står sist i listan)


 

Ulf Gärdenfors, Ragnar Hall, Christer Hansson & Per Wilander. Svensk småkrypsfauna: En bestämningsbok till ryggradslösa djur utom insekter. Utgiven 2004 av Studentlitteratur.

Handlar inte enbart om spindlar, men Innehåller en bra bestämningsnyckel på svenska till olika spindelfamiljer (men inte längre än så, släkten och arter saknas utom i de fall det bara finns en eller två arter i familjen).



Sven Almquist, Swedish Araneae, part 1 - families Atypidae to Hahniidae (Linyphiidae excluded). Utgiven 2005 i publikationsserien Insect Systematics & Evolution, Supplement No. 62.

och

Sven Almquist, Swedish Araneae, part 2 - families Dictynidae to Salticidae (Linyphiidae excluded). Utgiven 2006 i publikationsserien Insect Systematics & Evolution, Supplement No. 63.


Den nyaste bestämningslitteratur till art som finns för svenska spindlar. Innehåller artbeskrivningar, bestämningsnycklar och svartvita teckningar av viktiga karaktärer för artbestämning, fr.a. genitalier. Färgbilder saknas, och det finns inte bilder i helfigur på alla spindlar. På engelska. De här böckerna förutsätter i stort sett att man har möjlighet att titta på karaktärer i förstoring (fungerar därmed ganska dåligt som fälthandbok). Kan vara svår att hitta hos de vanliga nätbokhandlarna, men kan beställas direkt från Scandinavian Entomology.



Michael J. Roberts, Spiders. Britain and Northern Europe. Utgiven 1996 på Collins Field Guide, HarperCollins Publishing.


Klassisk brittisk spindelbok som räcker långt även för svenska spindlar. Man ska vara medveten om att en del namn inte är aktuella, och att den bara innehåller ett urval arter och ska täcka hela nordeuropa - vilket innebär att det finns en del arter i boken som saknas i Sverige, och det finns arter i Sverige som saknas i boken (urvalet av i synnerhet Linyphiidae är litet). Innehåller bestämningsnycklar och svartvita teckningar av karaktärer (främst parningsorgan), samt färgplanscher på en del av arterna vilket tillsammans med formatet gör den mer användbar som fältbok än Almqvist. Trots detta ändå en bok som man har mest nytta av om man har möjlighet att titta på karaktärer i förstoring. Bra, men viktigt att komplettera med svensk checklista.



Michael J. Roberts, Spiders of Great Britain and Ireland - compact edition.Senaste utgåvan utgiven på Harley Books 1993 i två band. Originalet är från 1987, och i tre band.


Föregångaren till fältguiden ovan. Täcker bara de brittiska öarna – men mycket av vår spindelfauna är gemensam, så man kommer långt om man bara är medveten om det och kompletterar med svensk checklista. Innehåller mer av Linyphiidae än fältguiden, även om en del saknas (men de vanligare finns där). De fina färgplanscherna, som är i pytteformat i fältguiden, är i stort format här. Vad gäller dessa ska man både vad gäller fältguiden och denna veta att Roberts tecknade av spritlagda spindlar, och spindlar tappar färg i sprit (i synnerhet ljusa pigment löses upp av etanolen) och antar en roströd färgton - så man ska inte bli förvånad om en levande spindel inte stämmer helt i färg med bilderna. Man ska också vara försiktig med de små svartvita figurerna bredvid färgbilderna som visar storleken i verkligheten om man har nyutgåvan av den här boken, eftersom formatet på nyutgåvan är lite mindre än originalet – så tro inte att bestämningen är fel för att din spindel är större än den där figuren!   



G. H. Locket, A. F. Millidge, och P. Merrett, British spiders. Volym I utgiven 1951, Volym II 1953 och volym III 1974, på Ray Society of London.


Det här boken är gammal, men ganska heltäckande (inklusive familjen Linyphiidae, även om alla arter som finns i Sverige inte finns med). Boken är i tre band, de två första gavs ut 1951 och 1953 och innehåller bestämningsnycklar och artbeskrivningar till brittiska spindlar, det tredje bandet gavs ut 1974 och innehåller rättningar och uppdateringar till de två första. Innehåller bestämningsnycklar, artbeskrivningar och illustrationer i form av svartvita figurer föreställande karaktärer som är viktiga för artbestämning (främst parningsorgan). Inga färgbilder på hela djuret som i t.ex. Roberts, även om svartvita teckningar av hela djuret förekommer, boken är därmed främst användbar om man har möjlighet att titta på karaktärer i förstoring. Med den här boken ska man tänka på dels att den är gammal med många inaktuella namn, dels att även om brittisk och svensk spindelfauna överlappar till stor del så saknas ändå en del svenska arter i boken. Den bör därför kompletteras med svensk checklista.



David Hillyard, Harvestmen No. 4 (Third Edition). Synopsis of the British Fauna. Utgiven 2005 av Field studies Council för the Linnean Society of London och the Estuarine and Coastal Sciences Association.


Det här är en bra brittisk bok för bestämning av lockespindlar. Klassisk artbestämningslitteratur med bestämningsnycklar och svartvita teckningar, inga färgbilder eller sådan lyx. Precis som med annan utländsk bestämningslitteratur är det en bra idé att kolla sina bestämningar mot en svensk checklista, t.ex. den lista över svenska lockespindelnamn som finns på Artdatabankens hemsida eller den lista som kan hittas på Lars Jonssons hemsida (se länkar).



Antonín Kůrka, Milan Řezáč, Rudolf Macek & Jan Dolanský, Pavouci České republiky. Tjeckisk bildbestämningsbok utkommen 2015 som omfattar mycket även av våra svenska arter. Har färgfoton och inkluderar även Linyphiidae. Tyvärr på tjeckiska, men bilder och vetenskapliga namn räcker långt. Kan köpas från tjeckiska nätbokhandlare som t.ex. tjeckiska Akademibokhandeln: http://www.academia.cz/pavouci-ceske-republiky.html, och även försäljare av entomologisk materiel som även säljer litteratur, t.ex. http://www.entosphinx.cz/en/



Annika Uddström & Veikko Rinne, Suomen lukit ja valeskorpionit

Bestämningsbok till finska lockespindlar och klokrypare utkommen 2016, boken omfattar 16 arter av lockar och 18 klokrypare, dvs de flesta av våra svenska arter finns med. Komplettera med svensk tjecklista. Tyvärr på finska, men har bilder på både hela djur och enskilda karaktärer. Kan beställas här: http://www.tibiale.fi/fi/Suomen_lukit.html



Dick Jones, Spiders of Britain and Northern Europe

Brittisk fältguide som finns i ett par olika utgåvor på olika förlag.Innehåller ett urval arter med färgfoton och artbeskrivningar (i synenrhet urvalet av Linyphiidae är synnerligen begränsat). Bör  kombineras med annan bestämningslitteratur och svensk tjecklista, både för att boken saknar en hel del arter (innehåller som sagt bara ett urval) och för att den är såpass gammal att en del namn är inaktuella. Men en bra liten bok i praktiskt fältformat om man vill ha en översikt över spindlarna med sig ut, och våra vanligare arter finns oftast med. Finns på nätet hos utländska nätbokhandlare, t.ex. Amazon.



Heiko Bellman, Der Kosmos Spinnenführer.

Ombearbetad nyutgåva av ett äldre verk med samma namn med fina färgfoton och artbeskrivningar för ett urval av nordeuropeiska arter. Boken är på tyska. Som med all utländsk litteratur, i synnerhet sådan som bara omfattar ett urval av arter, gäller att man bör komplettera med svensk checklista och annan bestämningslitteratur där det behövs eftersom en hel del arter saknas (men våra vanligare finns oftast med). Hittas hos flera nätbokhandlare, både svenska och utländska.

 


Lawrence Bee, Geoff Oxford & Helen Smith, Britain´s spiders: A Field Guide.

Brittisk fotoguide till spindlar utkommen 2017. På engelska. Detta är en mycket bra nybörjarbok om spindlar, och för den erfarne ett bra komplement till mer utförlig artbestämningslitteratur. Förutom artbeskrivningar och bilder på ett antal arter innehåller boken bra genomgångar av de olika familjerna, nät, och spindlars biologi och tips på fångstmetoder inklusive hur du bygger egen insamlingsutrustning. Listan längst bak har en kodning (öga, lupp, mikroskop) som ger en bra fingervisning om hur svåra arterna är att bestämma. Innehåller som alla böcker av den här typen endast ett urval arter, men urvalet är stort och de flesta av de brittiska arterna finns även här i Sverige. Den stora nackdelen är att familjen Linyphiidae som vanligt är väldigt översiktligt behandlad, med mycket få arter representerade. Komplettera med svensk checklista så du kan kolla vilka svenska arter som saknas i boken, och vilka av de som finns med som inte finns här hos oss. Boken finns att köpa även hos svenska nätbokhandlare.

Digitaliserad litteratur tillgänglig för nedladdning på internet


En del av böckerna som listas här på sidan finns tillgängliga i både tryckt och digitalt format, och nätbokhandeln erbjuder ett allt större utbud av digitala böcker även inom det vetenskapliga området även om bestämningslitteratur fortfarande kan vara svårt att hitta. Det mesta får du leta efter själv, men i den här gröna listan finns länkar till digitaliserad (främst äldre) litteratur som kan vara av intresse och som hittas utanför de ordinarie nätbokhandlarna (och gratis).


ArtDatabankens Artfakta innehåller sedan 2017 digitala bestämningsnycklar för flera småkrypsgrupper, däribland hoppspindlar och lockespindlar. Förhoppningsvis blir de ännu fler med tiden.


The World Spider Catalogue listar taxonomiska förändringar, nya beskrivna arter, med mera vad gäller spindlar. Det är därmed här man kollar upp vilket det giltiga vetenskapliga namnet på en art är om man undrar, för det sker lite förändringar då och då och den tryckta litteraturen är inte alltid helt uppdaterad. På WSC:s sida finns även andra litterära resurser i form av en referenslista, främst omfattande systematisk och taxonomiska artiklar och böcker, där mycket av litteraturen finns tillgänglig som nedladdningsbara PDF-filer (däribland Almquists Swedish Araneae!). 


Danmarks fauna från början av förra århundradet må vara till åren kommen, men kan vara ett bra komplement till modernare bestämningslitteratur för både spindlar och andra spindeldjur. Leta i listan efter delarna 72 och 80 ("Edderkopper, Eller Spindlere") och 67 ("Mosskorpioner og Mejere" (klokrypare och lockespindlar)).


Carl Clercks Svenska Spindlar är läsvärd för sitt stora historiska värde. Spindlar är nämligen den enda djurgrupp vars namngivning inte utgår från Linnés Systemae Naturae 1758, utan istället från de namngivningar och beskrivningar som gjordes av Clerck i den här boken 1757. Det innebär därmed att de äldsta giltiga vetenskapliga djurnamnen som existerar är namnen på några av våra vanligaste svenska spindlar! Vill du läsa mer om detta så har Torbjörn Kronestedt skrivit en utmärkt artikel om Clercks Svenska Spindlar och dess betydelse i Fauna och Flora 01/2007.


Och på tal om historiskt intressanta verk om spindlar så finns även The Life of the Spider av Jean-Henri Fabre (utgiven 1912) för nedladdning på nätet. Inte vetenskaplig litteratur, men trevlig läsning i form av småmysiga berättelser om Fabres erfarenheter och upplevelser av spindellivet på franska landsbygden i början av 1900-talet.


Övrig vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur

 

Rainer F. Foelix, Biology of Spiders. Första utgåvan utgiven 1979, den senaste (tredje) 2010 av Oxford University Press.

Bra översikt över många olika aspekter av spindlars biologi, med tonvikt på fysiologi. En klassiker och en väldigt bra uppslagsbok när man undrar något om i synnerhet spindlars fysiologi.



Friedrich G. Barth, A Spiders´s World - Senses and Behaviour. Utgiven 2002 på Springer.

En bok med ambitionen att koppla spindlars sinnesfunktion till beteenden. En liten brasklapp (från mig som är ekolog) för att tonvikten ändå ligger mycket mer på sinnesbiologi och neurofysiogi än beteendeekologi eller etologi. Men är man intresserad av hur spindlar uppfattar världen så är detta en bok väl värd att läsa!



David H. Wise, Spiders in Ecological Webs. Utgiven 1993 på Cambridge Press.

En underhållande sammanfattning av forskningen om spindlars roll i ekosystemet fram till 1993, skriven av en av spindelekologins giganter. Den här boken är något av en klassiker och är lite för spindlars systemekologi vad boken av Foelix är för spindlars fysiologi. Som ekolog önskar jag att det kommit en ny och uppdaterad utgåva av den här, för den ekologiska forskningen har tagit en del rejäla kliv framåt sen början av 90-talet, men boken är absolut fortfarande av intresse och en bra introduktion till spindlars ekologi (men man kan gott ha i åtanke att den har över 20 år på nacken). För att vara en vetenskaplig bok är den också väldigt lättsam, smårolig och trevlig läsning.



Leslie Brunetta & Catherine L. Craig, Silk: Evolution and 400 million years of spinning, waiting, snagging and mating. Ugiven 2010 på Yale University Press.

"Scientists and entrepreneurs have spent millions of dollars trying to copy what spiders accomplish on a budget of dead bugs" heter det i denna populärvetenskapliga bok om spindelsilke, dess användningsområden och vad silket betytt för spindlarnas evolutionshistoria. Intressant och mycket underhållande bok!


Helen Smith & Sheila Tilmouth, On the margins. The fen raft spiders of Redgrave and Lopham fen. Utgiven 2014 på Langford Press.

Fin bok om skräddarspindel (Dolomedes plantarius) och ett bevarandeprojekt för att rädda arten i Storbritannien, där den är klassad som starkt hotad. Intressant också att för ovanlighetens skull se just en spindel användas som "flaggskepp" för ett bevarandeprojekt, i det här fallet att återställa våtmarker vilket även gynnar massor av andra arter. Boken har text av Smith och är vackert illustrerad med bilder av Tilmouths konst. Man kan även läsa om bevarandeprojektet här: http://www.dolomedes.org.uk/homepage