Aktiviteter

Spindelnätet

               

Ett svenskt araknologiskt nätverk

Föredrag om spindlar


Jag pratar ibland om spindlar hos föreningar eller andra organisationer. Dessa och andra spindelrelaterade evenemang anslås (förutom hos föreningen i fråga) som regel även i Facebookgruppen Spindelnätet, så håll utkik där om ni är intresserade av att komma!


Är man intresserad av att anlita mig som föredragshållare eller exkursionsledare, gå till kontaktsidan.







Aktiviteter och evenemang


Ibland organiseras gemensamma aktiviteter på tema spindlar i Spindelnätet.


Vill du organisera en aktivitet, har ett förslag på en, eller vet du en du vill tipsa om? Föreslå i Facebookgruppen Spindelnätet!


Nya aktiviteter anslås i första hand på Facebook, här skriver jag mest lite om de som ägt rum tidigare.


Jag ger föredrag om spindlar ibland. Tidigare har det funnits ett kalendarium här med både mina och andras föredrag, men det gör det inte längre eftersom hemsidesprogrammet och webhotellet gjort det svårt att uppdatera sidan. Men håll utkik i Facebookgruppen!

SPINDELBLITZ PÅ VANSÖ ÖVNINGSFÄLT


Den16 juli 2018 besökte ett gäng ur Spindelnätet Vansö f.d. övningsfält (P10) utanför Strängnäs för en dags spindelletande, och för vissa av oss en fortsättning med nattfjärilsfångst senare på kvällen. Dagen blev trevlig, även om torkan var påtaglig och även dess påverkan på småkrypsfaunan. Ett par roliga fynd för dagen var randig hoppspindel (Phlegra fasciata) och eklövspindel (Aculepeira ceropegia).



SPINDELBLITZ


Den 22 maj infaller biologiska mångfaldens dag. 2017 uppmärksammade Facebookgruppen Spindelnätet detta genom en vårlig Spindelblitz i samarbete med Sveriges Entomologiska Förenings övervakningsprojekt "Faunaväkteriet småkryp", som 2017 har en kampanj för att uppmärksamma rödlistade spindlar.


Den 22 maj begav sig ett antal spindelintresserade ut på olika platser i landet för att leta spindlar. Guidade spindelblitzar ägde rum på ett par later i landet. Ett spindelbingo gjordes också, bingobrickan finns fortfarande på Faunaväkteriets hemsida för den som vill spela bingo i efterhand.


För dig som inte vet vad en bioblitz är, så är det ett artletarevenemang där man genomsöker ett begränsat område under en begränsad tid. Oftast omfattar en bioblitz alla artgrupper, men just här fokuserade vi på spindlar. Och eftersom spindelnätet är en digital mötesplats med medlemmar över hela landet så begränsar vi inte sökområdet - man fick välja själv var man vill leta spindlar, helt enkelt.


 

Exkursioner 2016

 

Sommaren 2016 blev det hela tre exkursioner. Den första gick till Ravlunda skjutfält i Skåne i maj, den andra till Väddö skjutfält i Uppland i juni, och den tredje till Svinmyr på Gotland i augusti (planen för Gotlandsexkursionen var egentligen Tofta skjutfält för att vi skulle få en triss i skjutfält, men tyvärr sprack det pga skjutövningar där den helgen).


Ravlundaexkursionen blev en fin dag där Skåne visade sig från sin allra bästa sida. Vädret var soligt och fint och dagen bjöd i synnerhet på många vargspindlar och hoppspindlar, om än mycket av samma arter. Vi fick dock tillfälle att studera vinkelhoppspindlarnas uppvaktningsbeteende.


Väddöexkursionen var tänkt att vara en tvådagarsexkursion, men vädrets makter ville annorlunda. kraftiga ösregn första dagen gjorde att vi ställde in, istället gjorde några av oss ett besök på gruvdvärgspindellokalen i Stockholm (se nedan). Andra dagen klarnade det dock upp, dagen blev fin och Väddö bjöd på ett rikt utbud av strandarter - bland annat ett mycket nordligt fynd av Larinioides patagiatus.


Gotlandsexkursionen var ju tänkt att gå till Tofta skjutfält, men planerna fick snabbt ändras och exkursionslokalen blev istället Svinmyr på Östergarn. Det var lite väl långt söderut för att vi skulle få se kantig krabbspindel, som var en av målarterna på Tofta, men istället fick vi se bland annat knölspindel och getingspindel.

Gruvdvärgspindel i tunnelbanan

 

I juni 2015 försökte vi organisera en utflykt till Kungsträdgårdens tunnelbanestation för att titta på gruvdvärgspindel, Lessertia dentichelis, som i Sverige bara finns här. I slutänden blev vi bara två stycken, men vi två fick uppleva ett fascinerande underjordiskt ekosystem på de fuktdrypande klippväggarna med den lilla gruvdvärgspindeln som toppredator.


 

Spindelträff för spindelrädda


Att spindelrädda människor skulle uppskatta Spindelnätet var inget jag tänkte på när jag startade gruppen, men jag är glad att den upplevs vara till nytta och bestämde mig för att ta det ett steg längre. I maj 2015 ordnade jag en spindelträff för de spindelrädda i gruppen. Jag träffade fem personer med varierande grad av spindelrädsla en eftermiddag i Flemingsbergsskogen i Huddinge, där vi tittade på lite olika spindlar och man fick prova på några olika insamlingsmetoder som slaghåvning, förnasållning och bankning. Sedan åkte vi hem till mig och tittade på fågelspindlar. Träffen var uppskattad och i slutet av dagen hade alla vågat titta i lupp på en spindel i ett provrör och vara i samma rum som (och till och med nudda vid) en fågelspindel.


Denna spindelträff blev också ämnet för en artikel av Erik Hansson, som kan läsas på hans eminenta sida Natursidan.se.

Vinterexkursion i växthus


Vintern 2015 besökte Spindelnätet Bergianska trädgårdens växthus i Stockholm för att se vilka spindlar som kunde hittas där. En skara på ett tiotal personer från Stockholm med omnejd och Uppsala letade spindlar både i Edward Andersonväxthuset och Victoriahuset (tack till Bergianska trädgården som lät oss få komma in där trots att Victoriahuset är stängt vintertid, och för att vi fick rota runt i växthusen) och hittade både det ena och det andra. Förutom mängder av vanliga växthusarter som växthusspindel (Parastatoda tepidariorum) och knätofsspindel (Uloborus plumipes) fann vi svartrumpspindel (Ostearius melanopygius) som hittades för första gångten i Sverige i just Bergianskas växthus på 90-talet, och dallerspindeln Holocnemus pluchei. Vi gjorde själva också ett förstafynd för landet i form av mörkerspindeln Amaurobius erberi (bild nedan)!